به گزارش خبرنگار مهر، پروفسور محمد اسماعیل اکبری با حضور در برنامه تلویزیونی «طبیب» با توضیح در خصوص غدد خوشخیم و بدخیم به ارائه اطلاعات مهمی در خصوص سرطانهای مختلف پرداخت.
اکبری میهمان با اشاره به اینکه سرطانها غدهای میشوند، اما هر غدهای سرطان نیست، تصریح کرد: اما غفلت هم نباید کرد، به دلیل اینکه هنر سازمان سلامت و حوزه سلامت تشخیص زودرس سرطان و پاسخدهی سریع به آن است، معمولاً بچهها زیاد از این چربیهای غده مانند در میآورند و معمولاً غدد خوشخیم است که سریع هم خوب میشود، اما اگر یک جوان ۲۴ ساله این را پیدا کرد باید نگران شویم چون ممکن است بیماری سیستم لنفاوی باشد، خود افراد در این رابطه تصمیم نگیرند،، هر چه زودتر به پزشک مراجعه کنند تا تشخیص داده شده و خیالشان راحت شود، چراکه تأخیر باعث دردسر میشود.
وی در ادامه با اشاره به اینکه نمیتوان گفت سرطان ارثی است، یادآور شد: بین ۵ تا ۶ درصد سرطانها ارثی هستند، یعنی اینکه از پدر و مادر به بچهها با یک نسبتی منتقل میشود، بیش از ۹۰ درصد سرطانها ارثی نیستند اما میتوانند خانوادگی باشند، یعنی در یک خانواده یک نوع سرطان را بیش تر میبینید، اینها هم یک طور ژنتیکی هستند اما ارثی نیستند یعنی ژنهایی هستند که در طول تاریخ تحریک شدند، یک عده دیگر هستند خانوادگی نیستند اما فردی هستند، اما سرطان ارثی نیست و با تغییرات ژنتیکی همراه میشود.
فوق تخصص جراحی غدد و سرطان همچنین اظهار کرد: دو تا تئوری قدرتمند است یکی اینکه سلول مادر با بچه همراه شده و در طول عمرش اگر در محیط مناسب قرار بگیرد میشود سرطان، یکی دیگر میگوید فرد اطلاعات قدیمی را هم دارد اما در طول عمر وقتی در محیط قرار میگیرد میشود سرطان، اما برای مردم خیلی فرق نمیکند، اما این درست است که اگر من به عنوان پدربزرگ یک کار غیر بهداشتی کرده و سرطان در خودم بروز نکند، در نوه و نتیجه من بروز خواهد کرد، مثلاً یک دختر ۲۵ ساله که سرطان دارد اطلاعات را حفظ کرده و در محیط استرس و گرفتاری سلول فعال شده، اما از بدو تولد سلول سرطانی را همراه نداشته است.
اکبری با تأکید بر اینکه مواردی مثل استفاده از چربی حیوانی مانده، هوای آلوده و یا استعمال دخانیات سرطانزا هستند، عنوان کرد: اما ممکن است خیلیها با وجود این شرایط خودشان سرطان نگیرند، اما بدانند که سرطان حتماً به فرزندانش منتقل شده و تا سه نسل بعد خطر در آنها وجود دارد، اما باید تأکید کنم سرطان مسری نداریم.
وی در ادامه با اشاره به توضیح سرطان خوشخیم و بدخیم گفت: غده خوشخیم یعنی سلولهای بدن از فرمان بدن خارج شده و غده ساختند اما غده محدود است و رشد نمیکند و این سرطان نیست، اما غدهای که رها نکرده، محدود نیست و ریشه دوانده میشود سرطان، هر نمونهای که از بدن انسان خارج میشود باید به پاتولوژی برود، در موارد خوشخیم سلولها مرتب هستند، هسته سلول منظم است، تکثیر ندارد اما در سرطان بدخیم، سلولها کاملاً نامنظم هستند، هسته درشت شده تکثیر پیدا کرده است. سرطان یک بیماری عمومی بدن است اما در یک جا پیدا میشود، حالا اگر حرکت کرد یک عضو دیگر را هم آلوده کرد، میگوئیم ریشه زده است.
رئیس مرکز تحقیقات سرطان کشور یادآور شد: به زودی حتی میتوانیم سلولهای در گردش خون را تشخیص دهیم و بفهمیم چه ماهیتی دارد حتی میتوانیم قبل از پیدایش سرطان اولیه عضو متوجه شویم، الان در مرحله تحقیقات است و من مطمئنم کمتر از ۱۰ سال آینده این موضوع عملیاتی میشود. شایعترین سرطان بین زن و مرد سرطانهای سینه است، منتهی ۹۹ درصد خانمها و یک درصد آقا هستند ما در سال ۱۵ هزار بیمار جدید مبتلا به سرطان سینه داریم، بعد از آن سرطان پوست است که خیلی کشنده نیست، اما در آقایان سرطان معده شایعترین است. خوشبختانه وضعمان در درمان خوب است، در مرکز ما وضعمان بهتر از مراکز اروپایی و آمریکایی است.
پروفسور اسماعیلی با اشاره به اینکه مثلاً سرطان سینه از سرطانهای نجیب است، گفت: افتخار میکنیم که در حال حاضر از بین بیمارانی که ۵ ساله گرفتار بیماری شدند ۹۰ درصد و بیمارانی که ۱۰ سال گرفتار شدند ۸۴ درصد و در بیمارانی که در سال اول هستند صدر درصد زنده میمانند، اگر قدرت تشخیص زودرس داشته باشیم دنیای درمانمان فرق می کند، بعضی سرطانها ماهیتاً بدند، مثل سرطانهای مجاری صفراوی، پانکراس، تا حدود زیادی سرطان معده جزء سرطانهای بد و دیر تشخیص بوده و سرعت رشدشان از سرعت علم ما بالاتر است. الان وضعمان بهتر شده چون سرطان توموری راه حلش جراحی است، درمان دارویی نداریم، اما درمان سرطان خون دارویی است، شیمیدرمانی و رادیوتراپی کمک جراح است، زمانی که من جوانتر بودم میانگین عمر افرادی که سرطانهای بد داشتند چهار ماه بود، اما الان بالای چهار سال است، سرطان معده کمتر از دو سال بود الان بالای ۵ سال است، این رقمها تلخ است اما پیشرفت به شمار میآید.
وی ادامه داد: این در ۱۵ سال گذشته افتخارآمیز بوده، چون در گذشته ۷۰ درصد بیماران را از دست میدادیم اما الان این رقم به ۳۰ درصد در کل سرطانها رسیده، تیم درمانی قدرتمندتر شده، اما توصیه من این است که افرادی که دچار این بیماری میشوند، مراجعات به پزشک را رها نکنند و سالی یک بار به دکتر مراجعه کنند، پدیدهای داریم با عنوان دورمنسی یعنی سلولهای سرطانی گاهی خودشان را مخفی میکنند و بعد از درمان اولیه روی فاز خواب میروند و معمولاً بعد از ۱۰ سال دوباره بروز میکنند.
فوق تخصص جراحی غدد و سرطان در پایان عنوان کرد: گرفتن آزمایش از افراد سالم به صورت مرتب ۱۰۰ درصد غلط است، اما امکان مصاحبه و ویزیت قدرت تشخیص را بالا میبرد، چراکه سرطان معمولاً برای افراد مسنتر بوده و در زیر ۴۰ سال خیلی عدد کمی میبینیم، سرطان تا ۱۴ سال ۵/۲ درصد است، در بالای ۱۴ سال است ۹۷ درصد و در بالای ۴۰ سال ۹۰ درصد است، افراد اگر سالی یک بار بابت مصاحبه مراجعه کنند، کافی است چراکه با یک آزمایش ساده میتوان این بیماری را تشخیص داد.
نظر شما